Hiiren käsivarsi

Hiirikäsi on kivulias tila kyynärpään ulkopuolella, ja siitä käytetään usein nimitystä lateraalinen epikondyliitti. Hiirikäden aiheuttama kipu voidaan usein selvästi paikallistaa kyynärpään selvään luiseen ulokkeeseen kyynärnivelen ulkopuolella. Hiirikäsi ja tenniskyynärpää ovat sama ongelma, lateraalinen epikondyliitti, mutta niiden aiheuttajat ovat usein erilaisia. Hiirikäden aiheuttaa usein asento, joka liittyy päivittäiseen työskentelyyn tietokonehiiren kanssa, ja se johtuu usein puhtaasta ylikuormituksesta.

Parhaiten myyvä tuotteemme

Tenniskyynärpäätuki | golfkyynärpään ja hiirikyynärpään hoitoon

Tenniskyynärpäätuki lievittää tenniskyynärpäätä, golfkyynärpäätä ja hiirikyynärpäätä. Tehokas lämpö, kompressio ja helpotus samassa tuessa. 

 

Kyynärpääongelmat ovat yksi yleisimmistä työtapaturmista toimistoympäristössä. 

Säännöllinen ja päivittäinen työskentely tietokonehiirellä rasittaa kättä ja sormien ojentajalihaksia, jotka saavat alkunsa kyynärpään ulkopuolelta. Hiirikädessä jänteen kiinnityskohta tulehtuu, mikä johtuu usein käden ja ranteen ylikuormituksesta. Käsi ja ranne ovat suoraan osallisina hiiren käsivarren ongelmissa, vaikka ongelmat ovat kyynärpäässä, joten hiiren käsivarren korjaustoimenpiteisiin liittyy usein ranteen helpottaminen. Hiiren käden kuntoutukseen kuuluu usein hiiren kättä helpottavia tuotteita, ergonomisia muutoksia ja kuntoutusta fysioterapeutin avulla. 

Kyynärpään anatomia.

Kyynärpäässä on kolme luuta, jotka yhdessä muodostavat kyynärnivelen luurakenteen. Kyynärluu ja kyynärvarren kaksi luuta kohtaavat kyynärnivelessä, ja niitä vakauttaa monimutkainen lihasten, nivelsiteiden ja jänteiden rakenne. Kyynärluussa on kaksi erillistä luista uloketta nivelen sisä- ja ulkopuolella. Näitä luisia ulokkeita kutsutaan epikondyyleiksi, ja niistä lähtevät kyynärvarren ojentajalihakset, jotka auttavat meitä taivuttamaan ja ojentamaan sormia ja rannetta ylöspäin kädessä. Taivutettu ranne ja ojennetut sormet ovat yleinen asento työskenneltäessä tietokoneen hiirellä, ja ne aiheuttavat usein hiirikäden ongelmia. 

Hiirikäden syy liittyy ranteen liikkeisiin ja rasitukseen, vaikka kipu- ja tulehdusongelmat jäljitetään kyynärpäähän. 

Tenniskyynärpään ranteen tukemiseen kuuluu ranteen lihasten keventäminen, ja sillä on usein välittömiä positiivisia tuloksia hiiren kyynärpään kipuun ja ongelmiin. 

Tenniskyynärpään (lateraalisen epikondyliitin) syy 

Käden ja ranteen ylikuormittuminen 

Staattinen työskentelyasento tietokoneen takana kättä ja ranteita taivutettuna tietokonehiiren yli on usein hiiren kyynärpään suora syy. Tietokonehiirellä työskenneltäessä ranne joutuu usein epänormaaliin asentoon, jolloin kyynärvarren lihakset joutuvat ylimääräiseen rasitukseen. Pitkät työvuorot, työasento yhdistettynä käden ja ranteen toistuviin pieniin liikkeisiin ovat usein suora syy hiiren kyynärpään kehittymiseen. Kyynärpään ulkopuolella oleva jänteen kiinnityskohta ylikuormittuu. Hiirikyynärpäässä on tavallisempaa, että se vaikuttaa hallitsevaan käteen, usein siksi, että sillä kädellä ohjataan tietokonehiirtä. 

Epäsuotuisa työympäristö hiirikäden kanssa. 

Tietokoneen takana oleva työpiste on usein suora syy hiiren käsivarteen. Nykyaikaisissa toimistoissa ja joustavissa työympäristöissä on vaarana, että työtä tietokoneen kanssa tehdään kaikenlaisissa paikoissa. Myös uudet nykyaikaiset älypuhelimet ja tabletit edistävät käden ja sormien toistuvia epänormaaleja liikkeitä epäsuotuisissa asennoissa. 

Saatavilla on useita hiiren käsivarren apuvälineitä, joilla varmistetaan ranteen oikea asento. 

Hiirikäsi on yleisempi yli 40-vuotiailla. 

Suurin osa tenniskyynärpään sairastuneista on 30-50-vuotiaita, ja yli 40-vuotiaat ovat yliedustettuina. 

Hiiren kyynärpään oireet

  • Hiirenkyynärpää kehittyy usein vähitellen, ja siihen liittyy tylsä ja selvä kipu kyynärpään ulommissa luissa.
     
  • Käden ja ranteen tuntuva heikkous.
     
  • Paikallinen lämmön kehittyminen, paineherkkyys ja punoitus kyynärpään ulomman jänteen kiinnityskohdan kohdalla.
     
  • Kyynärnivelen paikallinen jäykkyys, joka on peräisin kyynärnivelen ulkopuolelta.
     
  • Tietokonehiirellä työskentelyyn liittyvät ongelmat ja kipu.

Hiiren kyynärpään kuntoutus

Hiiren kyynärpää paranee usein itsestään ajan myötä, mutta on olemassa useita tehokkaita tapoja nopeuttaa ongelman helpottumista ja kuntoutumista. 

Hiirikyynärpää liittyy usein tiettyyn työtilanteeseen, ja suuren osan ongelmien auttamisesta voi tehdä itse miettimällä, miten istuu ja työskentelee tietokoneen ääressä. 

Ergonomia / ergonominen kuntoutus 

Pyrkii mukauttamaan työpaikkaa ongelmien ehkäisemiseksi. Ergonomi pystyy analysoimaan hiirikäden työhön liittyviä syitä perusteellisesti tarkastelemalla työasentoa, laitteita, kuormitusta, vikakuormitusta ja muita työhön liittyviä ympäristöjä. Ergonomi muokkaa usein työpisteen asentoa ja laitteita, jotta minimoidaan ylirasitusvamman riski työskenneltäessä säännöllisesti tietokoneen ääressä. 

Muuttunut työtilanne

Hiiren kyynärpää johtuu usein suoraan työympäristöstä, joten hiiren kyynärpään hoitoon on useita vinkkejä ja neuvoja, joilla voi auttaa hiiren kyynärpäässä, parantaa työympäristöä tai aloittaa kuntoutuksen fysioterapeutin kanssa

  • Vältä työskentelemästä pitkiä aikoja ympäristössä, joka ei mahdollista käden, kyynärpään ja olkapään/niskan hyvää työasentoa.
     
  • Käytä pikanäppäimiä päätetyöskentelyssä
     
  • Yritä saada hiiren työmäärä tasaiseksi sekä oikealla että vasemmalla kädellä.
     
  • Yritä mahdollisuuksien mukaan tukea kyynärvarsi tehokkaasti työpöytää tai tuolin käsinojaa vasten.
     
  • Vaihtele työskentelyasentoa ja pidä säännöllisesti taukoja, jotta vältät käden ja ranteen yksitoikkoisen työskentelyn.
     
  • Käytä sopivia apuvälineitä, jotta voit sopeutua paremmin ja tehokkaammin työpaikkaan. Ergonomi on usein hyvin perillä siitä, mitkä apuvälineet voivat olla sopivia työpaikkasi olosuhteiden perusteella.

Rasituksen lievittäminen

Hiiren käsivarren tuki tarjoaa usein suoraa helpotusta kyynärpään kipeään jännekiinnitykseen. Hiirikäden tukivarsi kiinnitetään kyynärvarteen noin 5 cm kivuliaan jänteen kiinnityskohdan alapuolelle, ja se tarjoaa tehokasta apua ja helpotusta hiirikäteen. Koska hiiren käsivarsi johtuu usein käden ja ranteen liikkeistä, myös rannetuki lievittää hiiren käsivarren vaivoja. Rannetuki tarjoaa tehokasta helpotusta, edistää tehokkaampaa kuntoutusta ja vähentää ranteen virhekuormitusta. Helpotus auttaa antamaan tulehdukselle mahdollisuuden parantua ilman käden ja ranteen toistuvaa rasitusta. 

Hiirikäden venytys

Venyttely on usein tehokas tapa vahvistaa kyynärvarren lihaksia ja parantaa myös lihasten joustavuutta. Venyttelyllä pyritään vähentämään tulehtuneen jänteen kiinnityskohdan yli kohdistuvaa kuormitusta. Hiirikäden venyttely ei saisi olla kivuliasta suorittaa, ja se tulisi tehdä lempeästi ja hallitusti. Fysioterapeutti osaa usein hyvin suunnitella yksilölliset harjoitus- ja venyttelykuntoutusohjelmat hiirenkyynärpään yksilöllisten kuntoutustarpeiden mukaan.

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.